Hannan mukana Keittiön kautta
Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.
joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

Mulla on kova tarve aina keksiä jotain uusia juttuja leivonnaisiin. Perinteiset leivonnaiset on ihania ja teenkin niitä usein, mutta tuntuu, että johan kaikki tietävät, kuinka tehdään peruspiirakka tai omenakakku. Ja niinpä nytkään en alkanut leipoa sitä tavallisinta hyvää omppupiirasta, vaan kaivoin esiin vanhan reseptin sveitsiläisestä pappilan omenapiirakasta.
Olen joskus antanut samasta piiraasta vegaaniseksi muokatun reseptin, mutta nyt mennään perusohjeella, jossa on voita ja kananmunia.
Piiraseen tulee ensin murotaikinapohja ja sen päälle jauhetuista hasselpähkinöistä, omenaraasteesta ja valkuaisvaahdosta tehty täyte, jonka päälle asetellaan viilutettettuja omenanpuolikkaita. Sivelin omenat vielä kauniilla punaherukkahyytelöllä. Se ei ole pakollista ja hommaan käy yhtä hyvin joku muukin punainen hyytelö, vaikka karpalosta tai mustaherukoista tehty.
Piirakan seuraksi vatkasin kermavaahtoa, jonka maustoin pölysokerilla ja tilkalla Calvadosta.






Sveitsiläinen pappilan omenakakku
Vuoka n. 25 uuni 200 °C paistoaika 30 min
Pohjataikina
4,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
sitruunan raastettu kuori
125 g kylmää voita kuutioina
1 kananmuna + 1 rkl kermaa TAI 0,8 dl kylmää vettä
Täyte
140 g hasselpähkinäjauhetta
2 kananmunan keltuaista
1 dl sokeria
1 tl kanelia
1 sitruunan mehu
400 g omenaraastetta (2-6 omenaa)
2 kananmunan valkuaista
4 – 8 kuorittua ja puolitettua omenaa siemenkodat poistettuina
2 rkl punaista hyytelöä (esim. punaherukka tai mustaherukka)
Calvadoskermavaahto
2 dl kuohukermaa
Tomusokeria maun mukaan (minä laitoin 4 rkl)
2 rkl Calvadosta
Vatkaa kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa ja lisää lopuksi joukkoon Calvados.
Tee ensin pohja
Laita jauhot, sokeri, suola ja sitruunan kuori kulhoon ja sekoita. Lisää joukkoon voi ja nypi seos sormenpäillä murumaiseksi seokseksi.
Sekoita kerma kanamunan joukkoon ja lisää seos taikinaan TAI lisää taikinaan 0,80 dl kylmää vettä. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
Laita taikina lepäämään jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Poista päällimmäinen paperi ja nosta taikina papereineen vuokaan. Ota ylimääräinen taikina pois reunoilta ja tasoita reuna. Pistele pohja haarukalla ja laita vuoka taikinoineen jääkaappiin odottamaan.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Tee täyte
Purista sitruunanmehu kulhoon. Kuori omenat (ohutkuorisia kotimaisia omenoita ei ole pakko kuoria) ja raasta ne. Sekoita sitruunan mehu omenaraasteeseen.
Erottele keltuaiset ja valkuaiset varovasti siten, ettei yhtään keltuaista mene valkuaisten joukkoon.
Sekoita keltuaisten joukkoon hasselpähkinäjauhe, sokeri, kaneli, sitruunanmehu ja omenaraaste.
Vatkaa sitten valkuaisiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varoen pähkinä-omenaseokseen. Levitä seos vuoassa olevan taikinan päälle.
Kuori, puolita ja poista siemenkodat 4-8 omenasta koosta riippuen. Leikkaa omenoihin ohuita viiltoja terävällä veitsellä ja paina viipaloidut omenanpuolikkaat kevyesti taikinaan.
Lämmitä hyytelöä niin että se sulaa mehuksi ja voitele omenapuolikkaat mehulla.
Paista piirasta uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.
Herkullisia kehvihetkiä!
Hanna
xoxoxox