Uusia perunoita, silliä ja ruskistettua voita - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

to 4. heinäkuuta 2019 22.10.00

Uusia perunoita, silliä ja ruskistettua voita

Leppoisia lomapäiviä ei ole kivaa viettää keittiössä värkkäämässä suuritöisiä ruokia. Uudet perunat ja silli lisukkeineen on perinteistä kesäruokaa johon en kyllästy koskaan. Tuntuu että niitä pottuja voisi popsia loputtomiin saakka.

Pienistä uusista perunoista on paljon suuria ja rakkaita muistoja. Ihania kesähetkiä monien rakkaiden ihmisten kanssa. Mutta on myös suuria pettymyksiä, jotka ovat aiheutuneet mauttomista ja vetisistä perunoista, joista puuttuu se muistojen maukas ja tuttu maku. Perunan lajikkeella on väliä, jotkut ovat maukkaampia kuin toiset, tuoreudella on väliä ja sitten vielä viimeiseksi väliä on sillä, kuinka perunat keitettään.

Perunan pitäisi olla niin tuore, että sen kuori lähtee irti pinnasta peukalolla pyyhkäisemällä. Usein potut ovat valmiiksi pestyjä ja silloin kuori pysyy niissä tiukasti kiinni.

Kannattaa ostaa sellaisia perunoita, jotka ovat aivan multaisia. Ja arvatkaa mikä on paras paikka perunoiden säilyttämiseen? Multa- tai hiekkakasa! No jos sellaista ei ole juuri parahiksi pihamaalla, niin kukkapenkki käy hyvin. Perunat vaan paperipussiin ja sitten haudataan pussi maahan. Pysyvät tuoreina kuin mitkä!

Minusta perunat täytyy keittää hyvin suolatussa vedessä, eikä höyryttää. Hyvin pestyt perunat laitetaan kiehuvaan veteen, jossa on vähintään 1 rkl karkeaa merisuolaa. Vettä niin, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Joukkoon tillinipun varret ja kansi päälle vähän raolleen.

Keitä kunnes ovat kypsiä. Kokeile kypsyyttä perunatikulla tai ohuella terävällä veitsellä. Kun perunat ovat vielä vähän raakoja, kaada vesi ja tillinvarret pois ja laita kattila kuumalle levylle ilman kantta hetkeksi niin, että kaikki vesi höyryää pois ja perunat kuivuvat. Laita perunoiden päälle muutama arkki talouspaperia ja kansi päälle. Anna olla tovi ja potut kypsyvät loppuun.

Löysin Madeleine Landleyn hauskan tarjoiluidean netistä ja rakensin herkullisen silliaterian hänen mukaansa. Sillitarjottimen juju on sitruunainen ranskankermakastike ja ruskistettu voi. Lopputulos on ihana. Tämä on hauska päivällinen ja kiva idea myös saunan jälkeen nautittavaksi.

Neljälle

 

500 g uusia perunoita

100 g voita (vain voi kelpaa tähän)

4 kananmunaa koviksi keitettyinä

8 viiriäisenmunaa koviksi keitettyinä

½ punaista omenaa

1 pieni punasipuli hienonnettuna

1 dl ruohosipulia hienonnettuna

1 nippu tuoretta tilliä

2 dl ranskankermaa

2 rkl sitruunamehua

2 pkt matjessillifieetä (á n. 180g esim Pirkka tai Ahti)

1 pieni purkki (100g) kirjolohen mätiä

Mustapippuria

 

Pese perunat ja keitä ne sekä munat.

Kuutioi omena ja sipuli ja silppua tilli ja ruohosipuli.

Laita voi kattilaan ja sulata se keskilämmöllä ja heiluttele kattilaa vähän väliä. Voi palaa helposti ja sitä emme halua. Kun voi alkaa tuoksua pähkinäiseltä ja voi alkaa ruskistua. Anna olla liedellä vielä pieni hetki ja kaada sitten voi omaan astiaansa. (Ei riitä, että sammutat levyn, voi saattaa palaa pilalle kuumassa kattilassa.)

Sekoita sitruunamehu ransakankermaan ja lisää joukkoon pieni hyppysellinen suolaa.

Laita kaikki ainekset tarjolle ja ja jauha päälle hiukan mustapippuria.

 

Siinä kaikki! Nauti!

Hanna

xoxox

 

 

 

 

Kommentit

ihana ohje

Aivan ihana ohje! Mukailin sitä hieman niin, että laitoin pohjasalaatin päälle vinegrette-kastikkeen, sen päälle ladoin perunat ja ruskistetun voin. On maistunut vieraillekin.

Ulla Lehtinen - ke 10. heinäkuuta 2019 18.19.38

Kommentointi