Unkarilainen sienikeitto - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

marraskuu
lokakuu
Tagit: keitto, sienikeitto,

pe 11. syyskuuta 2020 10.20.00

Unkarilainen sienikeitto

Koleiden syys- ja talvipäivien lämmittäjä on ihana täyteläisen mausteinen sienikeitto, jonka voi tehdä joko suomalisen metsän antimista, herkkusienistä tai muista viljellyistä sienistä, joita saa helposti lähikaupasta.

Koska kantarelleja on vielä mättäät pullollaan, tein oman keittoni nyt niistä. Jos valitsisin sienet kaupasta, ostaisin tummia herkkusieniä soppaa varten. Myös tatit käyvät erinomaisesti samoin kuin ihan kaikki meidän metsiemme sienet.

Tässä keitossa on mausteena muiden ohella myös tilliä, jota käytetään harvemmin sieniruuissa. Minusta se tuo tähän soppaan todella kivan sävyn ja laitoin omaan versiooni hiukan reseptissä mainittua määrää enemmän. Oman tillini nappasin pakastimesta, myös kuivattu tilli käy ja tietenkin tuore.

Unkarilainen sienikeitto

 

4 rkl voita

500 g puhdistettuja sieniä

2 salottisipulia

1 tl kuivattua timjamia tai 2 rkl tuoreita timjaminlehtiä

1 rkl savupaprikajauhetta

2 valkosipulinkynttä raastettuna

7,5 dl vettä

1,5 rkl sienifondia tai puolitoista kasvis-tai kanaliemikuutiota

2 rkl soyaa

1 rkl sitruunanmehua

3 rkl vehnäjauhoja

3 rkl hienonnettua persiljaa

3 rkl hienonnettua tilliä

1 ½ dl maitoa

1 dl kermaa

 

smetanaa

 

Pilko puhdistetut sienet hyvin lusikkaan sopiviksi paloiksi (napakat herkkusienet saa ihanasti viipaleiksi munaleikkurilla) sulata voi padassa tai kattilassa ja paista sieniä, kunnes kaikki niistä irtoava neste on haihtunut.

Lisää sitten joukkoon kuutioitu sipuli, timjami, savupaprikajauhe, raastetut valkosipulinkynnet ja paistele miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on kauniin läpikuultavaa ja pehmeää.

Lisää pataan vesi ja fondi tai liemikuutiot sekä soya ja sitruunanmehu. Anna keiton kiehua hiljalleen viitisen minuuttia ja sekoita sillä aikaa vehnäjauhot kylmään maitoon.

Lisää suurus keittoon, lisää myös kerma ja anna keiton hautua hiljalleen vielä kymmenisen minuuttia, kunnes soppa hiukan saostuu. Lisää keittoon hienonnettu tilli ja persilja, tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa keitto smetanan ja hyvän leivän kanssa.

 

Blogia saa mielellään jakaa

Ihanaa syysviikonloppua!

xoxox

Hanna

Kommentit

Jaana

Moikka!

Ihana ohje, sienet taitaa olla tuoreita, neni säätämiseksi :))

Jaana - la 7. marraskuuta 2020 16.43.54

Kommentointi