Kestävästi suunnitellun kodin keittiö hurmaa Topin Maristo-teeman väreissä

Sanni ja Väinö Eerola asuvat itse suunnittelemassaan ja rakentamassaan talossa Kalajoen Kesärannan uudella asuinalueella. Kodin pohjapiirroksen piirsi Sanni, ja juuri itseä varten suunniteltu keittiö väikkyi mielessä alusta asti.

Uuteen kotiin pääsivät muuttamaan Sannin ja aviomies Väinön lisäksi lapset Vanna, 7, ja Nuutti, 6. Sanni on toimii suunnittelijan työssä, joten päivät tavallisesta perhearjesta. 

– Tällä hetkellä kotoilu tarkoittaa yleensä kotitöitä ja kodin järjestelyä. Jos aivan oman hetken saan, saatan suunnitella pieniä sisustusjuttuja tai vain istuskella rauhassa ja neuloa.

Kestävyys ohjasi kodin suunnittelua

Kestävyys on perheelle tärkeä arvo. Se näkyi myös siinä, miten uutta kotia lähdettiin suunnittelemaan. 

– Talo on suunniteltu omille, olemassaolleille huonekaluillemme. Kaikki täällä, verhoja myöten, on ollut myös kolmessa edellisessä kodissamme. Uusia huonekaluja tai astioita emme ole ostaneet.

Sannin mielestä kodissa tärkeintä on turvallisuus, toimivuus ja kauneus. Pohjapiirustus lähti keittiöstä. Sanni halusi keittiön yhdistyvän luontevasti olohuoneeseen ja muodostuvan koko perheen omaksi paikaksi.

– Saareke on tarkoituksella iso ja sen ympärillä on paljon istumatilaa. Nyt sen ääressä paitsi leivotaan, myös askarrellaan ja leikitään. Keittiö toimii ja tuntuu omalta, niin kuin koko koti.

Koko perheen keittiö

Sannin keittiön hempeän vaaleanpunaiset kaapit valkoisine vetimineen ovat Topin Maristo-teemamallistosta. Niiden kanssa yhteen sopii saman sävyinen Franken liesituuletin. Ilman yläkaappeja toteutettu keittiö olisi jopa minimalistinen, jos sen sävyt eivät olisi niin herkulliset.

– Meillä ei ole hirveästi astioita. Ajattelen, että jos on paljon säilytystilaa, tulee hankittua tai säilytettyä paljon turhaa. Meillä ei ole juhla-astiastoa erikseen, ainoa poikkeus on perinnöksi saadut Arabian Myrna-kahvikupit.

Sanni sanoo, että perheen innokkaimmat ruoanlaittajat ovatkin muut kuin äiti. Lapset Vanna ja Nuutti saavat siis osallistua kotitöihin myös keittiössä.

– Lapset saavat valmistaa meille aamiaistakin omin päin. Kerran aamiaiskaappi meinasi tulvia, kun Nuutin kahvinkeitto meni vähän sinne päin, mutta sellaista se on. Lasten pitää saada touhuta, ja opitaanhan siinä sitten myös jälkien siivoamista.

Topi kalusti myös kodinhoitohuoneen, arkieteisen ja WC:n

Sanni sanoo tykkäävänsä siisteydestä tietyissä asioissa, mutta toteaa samaan hengenvetoon, että kotoa löytyy myös kasoja ja epäjärjestystä, kuten lapsiperheessä kuuluukin.  

– Kodinhoitohuoneeseen halusin ehdottomasti paljon laskutilaa, monta metriä tasoa. Haluan, että tilaa on sekä pyykin käsittelylle, että niille kasoille. Meille tuli lisäksi isot, 90 cm leveät pyykkikorit, jotka ovat vetolaatikoissa. Niihin mahtuu, jos ei aina kerkeä pesemään pyykkiä.

Keittiön ja kodinhoitohuoneen lisäksi myös arkieteisen ja WC:n kiintokalusteet hankittiin tutulta ja luotetulta Topilta. 

– Kotimaiset, meillä täällä Kalajoella suunnitellut ja valmistetut kalusteet olivat meille ihan selvä valinta koko kotiin.

Kaksijalkaisten asukkaiden lisäksi talossa asustaa säännöllisesti koira, vaikkakaan ei vielä oma.

– Ollan toistaiseksi tyydytty olemaan tällainen koirien sijaiskoti! Äitini Virkku-koira tai joku kavereiden tai sisarustemme koirista on meillä hoidossa harva se päivä. Meillä on koirille oma herkkulaatikkokin, josta Nuutti käy heti hakemassa hoitoon tulevalle luun!

Lue lisää Sannin keittiön suunnittelusta

Tutustu Topi mallistoihin

Millaiset materiaalit sopisivat sinun keittiöösi? Olemme suunnittelleet erilaisia teemamallistoja, jotka vievät sinut mukanasi luontoon. Tutustu Maristoon, Pleunaan, Keskuskariin ja Tuomipakkoihin. Mukana myös Poukama -mallisto.

 

Katso Topi mallistoja

Tilaa Topin uutiskirje!

Uutiskirjeen tilaajana saat vinkkejä keittiösuunnittelun tueksi ja luet ensimmäisenä Topin ajankohtaisista tarjouksista ja tapahtumista!

Tilaa uutiskirje!