Liikkuvan perheen hirsikoti rakentui Kuortaneelle – huippuhiihtäjä Krista Pärmäkosken Topi-keittiö on emäntänsä näköinen

Krista Pärmäkosken kotitalo nousi Kuortaneelle tuttuihin maisemiin, lähelle Urheiluopiston latuja. Maailmaa paljon nähnyt hiihtäjä tunnustautuu koti-ihmiseksi. Vuodessa yli 250 päivää matkustava Krista Pärmäkoski haluaa, että kotona odottaa rauha ja omaan arkeen soveltuvat kalusteet ja tilat. Puu ja kädentaidot ovat Kristan sydäntä lähellä: vapaa-ajalla hiihtäjätähden omistakin käsistä syntyy arjen tavaroita ja entisöityjä huonekaluja.

Maatilan tyttö oppi leipomaan ja rakenteli linnunpönttöjä

Krista varttui vanhempiensa maatilalla, johon kuului myös metsää. Kotitilalla tuoksui puu, ja ruoka tuli omasta maasta. Käsillä tekeminen oli luonnollinen osa arkea.

– Isäni on kirvesmies. Pikkutyttönä seurasin häntä kysellen, mitä seuraavaksi voisin tehdä. Tykkäsin näpertää kaikenlaista lankunpätkistä ja vanhoista nauloista. Ainakin linnunpönttöjä syntyi monta

Pieni nikkaroija viihtyi lapsesta asti myös keittiössä, jossa kattilassa porisivat oman maan perunat ja Mehu-Maijassa viinimarjamehu oman pihan pensaista. Kristasta tuli innokas leipuri kummankin mummon jalanjäljissä.

–  Äidin reseptikirjasta katsottiin siskojen kanssa reseptejä ja leivottiin joka viikko sellaisia herkkuja, johon löydettiin kotoa ainekset. Äiti välillä yritti vinkata, että voisimme leipoa jotain suolaistakin!

Keittiö käytön mukaan: ”Pullataikinaa pitää yltää vaivaamaan kunnolla!”

Kisakauden aikana Krista käy kotona vain kääntymässä, ja kotipuuhien pitää silloin sujua näppärästi. Kauden ulkopuolella koti on paras paikka, jossa hiihtäjä rentoutuu ajan kanssa ruokaa laittaen ja leipoen.

– Tykkään kotihommista, ruoanlaitosta ja pyykinpesusta. Reissussa kaikki tulee yleensä valmiina eteen ja se käy pidemmän päälle tylsäksi.

Uuden kodin keittiöön valittiin Topin suunnittelijan kanssa juuri emännälleen sopivat ratkaisut. Keittiöön Krista halusi saarekkeen, joka on kahdessa tasossa.

– Pullataikinaa pitää yltää vaivaamaan kunnolla, joten 160-senttisenä tarvitsen ehdottomasti leivontatason erikseen!

Kristan keittiössä upeat Dekton kvartsitasot ovat Ylämaan Graniitin työstämiä ja kodinkoneet Electroluxin.

Tutustu Kristan keittiön materiaaleihin

Kodinhoitohuoneen värimaailma on vaaleampi – puhtaan valkoinen Säde –ovi on yhdistetty Aitta rantapyökki –oveen. Tasomateriaali on mustaa laminaattia.

Kodinhoitohuone tärkeä kilpaurheilijalle

Kilpaurheilijalla on muillekin kodin tiloille  omat toiveensa. Toimiva kodinhoitohuone on arjessa tärkeä. Kristan mukana kulkee iso varustekassi, jonka purkaminen ja pakkaaminen on omanlaisensa urakka.

–  Uuden kodinhoitohuoneen kyljessä on pieni vaatehuone, jonne voin vetää rullakassin suoraan kotiin tullessani. Se on ollut sellainen murheenkryyni jäädessään keskelle olohuoneen lattiaa. Nyt saan sen pyykkikoneen ja kuivausrummun viereen ja vaatteet siirtyvät nopeasti kassista pesuun ja takaisin.

Paras lomapaikka on oma koti

Kodin siisteyden suhteen Krista ei tunnustaudu turhantarkaksi, mutta tietää, että siistiin kotiin on mukavampi tulla kuin sotkuiseen.

– En ole mikään tuolien tai mattojen suoristelija, mutta kun tulen reissusta, haluan vain nauttia kotona olosta enkä alkaa siivoamaan. Siksi siivoan usein ennen matkalle lähtemistä, jos vaan aikaa on.

Koko seinän mittaiset säilytyskalusteet toteutettiin Topin kalusteilla. Mattamusta Säde ovimalli sekä Aitta rantapyökki ovat samat sävyt kuin keittiössä.

–  Sanon aina, että paras lomapaikka on oma koti. Olen oma itseni kaikkialla, mutta kotona voin olla kuitenkin ”kotiminä” ilman ammattiroolia.

 

Teksti Hanna Isola, kuvat Pauliina Salonen, stailaus Piia Kalliomäki. 

Makuuhuoneen yhteydessä on vaatesäilytys, joka muodostuu seinäkaapeista, laatikostoista ja pitkästä vaatetangosta. Upea vaalea vaatesäilytystila, jossa väreinä puhtaan valkoista ja rantapyökkiä. 

 

Krista Pärmäkoski on tyytyväinen Topi-keittiöönsä

Lue lisää

Krista Pärmäkoski: Paras lomakohde on oma koti

Lue lisää

Topi-Keittiöt valikoitui Krista Pärmäkosken unelmakeittiön toimittajaksi – kotimainen kalustevalmistaja mukaan myös olympiauran tukemiseen

Lue lisää