Vaalea ja kodikas koti Topin kalusteilla

Hanna ja Timo haaveilivat uudesta kodista ja löysivät lopulta mieluisan tontin Kontiorannan entiseltä varuskunnan alueelta. Kannustalon Aurora -talopakettiin valittiin Topi-Keittiöiden kotimaiset kiintokalusteet.

Suureen keittiö-olohuonetilaan mahtuvat perhe ja ystävät

Talo on suunniteltu lähinnä omalle perheelle. Hannan vanhemmat ja molempien siskojen perheet asuvat kauempana, joten heidän tullessa käymään on oltava tilaa yövieraille. Koska tila on suuri ja samassa tilassa on olohuone, oli selkeä ratkaisu tehdä avonainen keittiö. Pariskunnalla on myös tapana jutustella perheen ja ystävien kanssa ruokapöydän ääressä, joten avokeittiö tuo tähän upean mahdollisuuden silloinkin, kun porukkaa on enemmän mukana. Kaikki mahtuvat keittiö-olohuoneeseen.

-Halusimme, että keittiössä on reilusti lasku- ja säilytystilaa. Ehdoton toive oli myös saada aamiaiskaappi, että kahvinkeitin, vedenkeitin ym. eivät veisi pöytätilaa näkyvissä. Avonaiseen keittiöön, varsinkin korotetun katon kanssa, sopii parhaiten saarekkeessa oleva ylösnouseva liesituuletin. Meillä on Franke DAWN ja olemme siihen melko tyytyväisiä. Lisäksi halusimme, että uuni on lieden alla, jotta lieden päälle voi laskea kuuman pellin. Tämän vuoksi vaihtoehdoksi jäi ylösnouseva liesituuletin lieden takaa.

-Kalusteiden väri on valkoinen. Seuraan jonkin verran sisustustrendejä, mutta tärkeintä minulle ovat toiminnallisuus ja kestävyys. Paritalossa asuessa meillä oli tummat keittiökalusteet ja ne eivät enää miellyttäneet silmää. Nyt halusimme vaaleat kalusteet, että talven pimeinäkin aikoina avaruus ja vaaleus säilyvät. Keittiön tasot ovat valkoöljyttyä massiivitammea. Valkoisen ja pehmeän puun yhdistelmä on kaunis.

Keittiö ruuanlaiton ystävälle

-Pidämme molemmat ruuanlaitosta ja meillä tehdään kaikki ruoka itse. Halusimme kotiimme ehdottomasti leivinuunin, joten meillä on Tulikiven takkaleivinuuni, jossa laitamme paljon ruokaa. Siinä on valmistuneet monet laatikot, lihapadat ja muutama joulukinkkukin. Reilu laskutila keittiössä mahdollistaa leipomisen, joka on mieluisaa. Meillä käytetään paljon hyödyksi itsekasvatettuja kasviksia ja yrttejä. Käymme myös sienessä ja marjassa.

Olemme olleet tyytyväisiä keittiöön ja sen toimintoihin. Säilytys- ja laskutilaa on riittävästi, valot on sijoiteltu erinomaisesti ja aamiaiskaappi toimii, kuten oli suunniteltu. Jos jotain olisi pitänyt tehdä toisin, olisi todennäköisesti pitänyt valita jää- ja pakastinkaapeille kahvat, että niiden aukaiseminen olisi kevyempää. Nykyisestä kahvasta ei meinaa saada hyvää otetta yhdellä kädellä, kun ovet ovat tiukasti kiinni. Avattavuus on kuitenkin helpottunut reilussa vuodessa.

Keittiössä ehdottomasti parasta on avaruus ja vaaleus. Lisäksi kaikki on sopivasti käden ulottuvilla. Ruokaa laittaessa voi ihastella Höytiäisen maisemia. Seinien sävy keittiö-olohuone-eteisessä on Tikkurila X486. Lattiamateriaali kestää kahden isohkon koiran kanssa elämistä.

Saarekkeen päässä olevalle penkille voi laskea kauppakassin ja siitä saa helposti nostettua tuotteet vieressä olevaan kuivatarvikelaatikkoon tai jääkaappiin. Lisäksi penkin alla on laatikko, joka toimii kätevästi jätteiden lajittelun yhtenä pisteenä. Meillä siellä odottavat kierrätykseen menoa pahvit ja lehdet.

Kodinhoitohuone helpottaa arjen askareita

Kodinhoitohuoneen sisäänkäynti on kätevä kahden koiran kanssa, siitä onkin tullut perheen arkisisäänkäynti. Tilava huone helpottaa koirien puhdistusta ulkoilun jälkeen, koirat voi tarvittaessa päästää myös viereiseen kylpyhuoneeseen. Koirat myös ruokailevat huoneessa.

Kodinhoitohuoneesta löytyy vaatekaappi ulkovaatteille, siivouskaappi, pyykkikaappi kätevästi pesukoneen vastakkaisella seinällä, laatikot koirien tarvikkeille, kaappi puhtaille käsi- ja kylpypyyhkeille sekä pikkukaapit pientarvikkeille. Tilassa on myös varaus kuivauskaappia varten, sitä ei ole vielä tarvittu, koska huoneessa on tilaa myös pyykkien kuivatukseen.

Tasolla oleva mankeli on aktiivisessa käytössä. Mankelille haluttiin sopiva pöytätila, jotta lakanoiden ja pyyhkeiden mankelointi on mahdollisimman helppoa eikä työ jää hoitamatta.

Työhuone harrastuspisteenä

Luokanopettaja Hannalla on myös musiikkiin liittyvä toinen koulutus, joten työhuone toimii myös musiikki- ja harrastehuoneena, jossa hän ompelun lisäksi suunnittelee työhön liittyviä askarteluja. Hän on aloitellut maalausharrastusta, joten tila on myös siihen hyvä. Tummat nahkavetimet kaapistossa sopivat hyvin yhdellä seinällä olevan näyttävän Cole & Son Allium-tapetin kanssa.

Eteisen vaatesäilytys

Linjakas eteisenkaapisto ottaa tulijan vastaan tyylikkäällä tavalla. Umpiovien takana pysyy kaikki piilossa siististi. Eteisen kaapit ovat lähinnä vieraskäyttöön. Yläkaapit ovat vielä hyvin vähällä käytöllä.

Hanna ei ole oikeastaan koskaan pitänyt massiivisen näköisistä liukuovikaapistoista, joten hän ei halunnut niitä uuteen kotiinkaan. Sisäänkäynnin yhteydessä isot kaapistot olisivat tehneet tilasta ahtaamman.

Hanna halusi istumapenkin eteiseen vanhempia vieraita varten. Penkki ja peili sen takana lisäävät myös tilantuntua. Kengät säilyvät kätevästi penkin ja kaapin alla avosäilytyksessä, jolloin ne eivät jää keskelle lattiaa tai muuten tielle. Avokaapeissa on myös epäsuora valaistus.

Topi Kotikirja

Topi Kotikirja on keittiön ja kodin kiintokalusteiden erikoisjulkaisu. Lehti sisältää kaiken, mitä tarvitset kodin kiintokalusteiden suunnitteluun.

Tilaa uutiskirje!