10 vinkkiä toimivaan keittiöön - Topi-Keittiöt

10 vinkkiä toimivaan keittiöön - Topin suunnittelijat neuvovat

Mitä huolellisemmin keittiön suunnittelee, sitä helpommaksi oman arkensa tekee.
Topin asiantuntijat antavat kymmenen parasta tärppiään, joilla keittiöstä saa mahdollisimman toimivan.

Tutustu Topin palveluihin

"Ensin mietitään keittiön toimivuutta ja käyttöä, vasta sitten sitä, miltä se tulee näyttämään", muistuttavat Topin keittiömyyjä- ja suunnittelija Jenni Koskela sekä mallistosuunnittelija Pirjo Koskela-Nyman.

Nimittäin kaunis keittiöstä kyllä saadaan, mutta kokonaisuuden saaminen mahdollisimman toimivaksi on osio, joka vaatii paneutumista. Kun keittiö on suunniteltu yksityiskohtia myöten ajatuksella, huomaat sen joka päivä: kaikelle on oma paikkansa, perimmäisenkin laatikon tavarat saa käsiin kyykkimättä, kokkaaminen sujuu vaivatta ja siistinä pito on helppoa.

Vinkki 1: Laatikko korvasi keittiön alakaapin

Hankalat alakaapit ovat historiaa! Tilalle ovat tulleet leveät laatikostot, joihin mahtuu paljon ja jotka näyttävät tyylikkäiltä.
Laatikon etu hyllyyn verrattuna on siinä, että se liukuu kevyesti ulos kokonaan,
jolloin takimmaisetkin tavarat ovat käden ulottuvilla ilman kyykistelyä ja kurottelua.


Laatikoiden rakenteet ovat vahvat, joten ne kestävät suuretkin määrät astioita.
Pohjille asetettavat matot pitävät astiat paikallaan.

 

Vinkki 2: Hyöty irti vetolaatikoista

Laatikoita on saatavilla erikokoisia ja erilaisilla sisäratkaisuilla. Esimerkiksi sisäkkäiset laatikot auttavat hyödyntämään koko säilytystilan, ja
lokerikoiden ja tilanjakajien avulla määrittelet omat paikat kauhoille ja kattiloille. Hyvä kaappi tai laatikko on sellainen, josta näet heti kaiken sisällön, kun avaat oven.


Erilaiset laatikoiden sisustarvikkeet pitävät tavarat järjestyksessä.

Tutustu laatikostojen sisustustarvikkeisiin, joilla saat laatikoiden säilytystilan mahdollisimman hyvin käyttöön.

Vinkki 3: Kaappiseinä piilottaa keittiössä kaiken

Minimalisti piilottaa kaikki toiminnot, jopa lieden ja altaan, yhtenäisen oviseinän taakse. Eivätkä avonaiset ovet ole kokatessa tiellä, koska ne saa työnnettyä kaapiston sisään. Ja koska laatikot on todettu käteväksi, kaapinovien takaa löytyy niitä hyllyjen sijaan.


Haluatko keittiössä ihan kaiken piiloon? Topin ovi- ja kaappiratkaisuilla pidät keittiön aina siistin näköisenä.

Vinkki 4: Saareke - keittiön monitoimipiste

Yhä suositumpaa on sijoittaa liesi sekä liesituuletin, allas tai astianpesukone saarekkeeseen, jossa ne ovat kätevästi keskellä keittiötä, eikä kokkaajan tarvitse seistä selin oleskelutilaan ja muihin ihmisiin. Saarekkeeseen kannattaa asentaa myös pistorasiat kodinkoneita sekä puhelimen tai läppärin lataamista varten – nimittäin etätyöpäivä jatkuu aamukahvin jälkeen helposti juuri keittiön pöydän äärellä.


Saarekkeeseen sopii parhaiten upotettu pistorasia, jotta se ei ole arjen toimintojen tiellä.

Vinkki 5: Alakaapin nurkat tehokkaaseen käyttöön

Nurkka, keittiön ongelmatapaus? Ei enää, sillä Topilta löytyy kulmakaappeihin erilaisia ratkaisuja,
joilla maksimoit säilytystilan ja saat kattilat, kulhot ja vuoat helposti esille.


Kulmakaapin säilytysjärjestelmissä on helposti liikuteltavat systeemin, jotka liukuvat ulos kaapista.

Vinkki 6: Aamiaiskaappi pelastaa arjen

Kahvinkeitin, leivänpaahdin, vedenkeitin, blenderi… Aamiaisen jälkeen et ehkä halua katsella pienkonekokoelmaa keittiön tasolla, joten kätevä ratkaisu on Topin hittituote, aamiaiskaappi. Sen ovien taakse piilotat niin koneet kuin leikkuulaudan ja kahvikupit. Kaappeja on saatavana eri kokoja alkaen 80 cm leveästä. Ja mikä parasta, keittiö on siivottu, kun laitat vain ovet kiinni!


Oletko sinäkin haaveillut aamiaiskaapista? Suurimpaan malliin mahtuu sisälle kaikki pienkoneet mikrosta kahvinkeittimeen.

Vinkki 7: Hyvästi keittiön avolokerikot!

Onko sinullakin ollut keittiössä kapea avolokerikko, johon ei mahdu mitään kunnollista mutta joka tuppaa täyttymään turhalla sälällä? Nyt pienen tilan ongelman voi ratkaista tehokkaammin: Topilla on erilaisia kapean tilan säilytysratkaisuja, kuten maustevaunu (leveys 20 cm) sekä korkea apteekkarinkaappi (leveydet 30 cm ja 40 cm).


Maustevaunussa voi säilyttää erilaiset öljyt ja kastikkeet. Se on myös erinomainen pieni
juomakaappi drinkkitarpeille.

Vinkki 8: Millaiset yläkaapit - vai kokonaan ilman?

Yläkaappien suhteen on monia mahdollisuuksia. Jos keittiötarvikkeita on paljon ja tila korkea, koko seinä kannattaa hyödyntää korkeilla yläkaapeilla. Matalat seinäkaapit taas keventävät keittiön ilmettä, samoin kuin klassiseen tyyliin sopivat vitriiniovelliset kaapit. Vai haluatko keittiösi kokonaan ilman yläkaappeja?


Korkeat yläkaapit tuovat runsaasti säilytystilaa. Jos umpiovien sijaan toivoo kevyempää ilmettä, hyvä
vaihtoehto ovat vitriiniovet tai yläkaappien jättäminen pois kokonaan.

Vinkki 9: Keittiön koneet kodin ja kokin mukaan

Sama kodinkonekombo ei ole paras ratkaisu joka keittiöön. Suurperhe tarvitsee täyskorkeat kylmäkalusteet, kun taas yksiöön saattaa riittää puolikorkea jääkaappi pakastelokerolla. Paljon kokkaava nauttii erikoisleveästä liedestä, ja jollekin toiselle riittää kaapistoon integroitava yhdistelmä, jossa uuni ja mikro ovat samassa. Tai onko teillä tarvetta höyryuunille, viinikaapille tai kaasuliedelle?


Laadukkaat kodinkoneet viimeistelevät keittiön.

Vinkki 10: Tee kierrätyksestä helppoa

Bio, kartonki, muovi, sekajäte… Kun jo keittiön suunnittelussa muistetaan kierrätys ja varataan jokaiselle jätelaadulle oma astia, lajittelun kynnys ei nouse korkeaksi. Topilta löydät runsaasti vaihtoehtoja leveistä jätevaunuista pieniin tason alle sijoitettaviin vetolaatikoihin, johon voi sijoittaa vaikka biojäteastian.


Ota keittiön suunnittelussa huomioon myös kierrätyksen tarve.

Lue lisää keittiösuunnitteluvinkkejä

 

Ota yhteyttä!

Suunnitellaan yhdessä sinulle unelmien keittiö!