Ammattikokin keittiö

Uudessa, vuonna 2022 rakennetussa talossa on iso keittiö. Tässä keittiössä kokkaa nelihenkinen perhe, jonka vanhemmat omistavat ja myös työskentelevät nuudeliravintola Noodle Bar 9:ssa Oulussa. Ammattikokin keittiö valmistui Topin tehtaalla.

-Aiempi talomme valmistui v. 2009 Ouluun mukavalle asuinalueelle. Olimme siihen tyytyväisiä eikä meillä ollut muuttoaikeita. Sattumalta sitten löysimme hienon tontin maaseudun rauhasta, joen rannasta ja isolla tontilla, jossa on tilaa pitää kasvihuonetta ja kasvattaa kasviksia myös pihamaalla.

Näkymät avautuvat joelle ja siksi halusimme tuoda luonnon sisälle isojen ikkunoiden avulla. Tonttikaupat tehtiin nopeasti, sillä tämän tyyppisiä mahdollisuuksia tulee harvoin tarjolle. Aiempi talomme oli kaavan mukaisesti 2-kerroksinen ja tällä kertaa oli heti selvää, että talomme täytyy olla 1-kerroksinen, se oli ainoa ehdoton vaatimuksemme. Ajatuksena oli tehdä talo maltillisen kokoisilla huoneilla, mutta isohkolla keittiö/olohuonetilalla, jossa voidaan viettää aikaa yhdessä. Sen suurempia toiveita ei ollut.

Keittiösuunnittelun ammattilaiset apuna

-Käytimme sisutussuunnittelijan palveluja, sillä värien ja materiaalien valinta koko kotiin ei ole omia vahvuuksiamme. Hän suunnitteli kotiimme skandinaavilaistyylisen värimaailman sekä pintamateriaalit kuten tammiparketin.

Sisustussuunnittelijan ehdotuksen mukaisesti myös keittiön värimaailma noudattelee talon muuta värimaailmaa. Suunnittelijamme mukaan ajan trendi on käyttää sisustuksessa kolmea väriä, joten keittiössämme yhdistyy musta, valkoinen ja hunajatammen sävy.

-Aiemmassa talossamme oli myös Topi-Keittiöiden kalusteet ja olimme olleet niihin tyytyväisiä. Sen vuoksi oli helppo valita Topi myös uuteen taloomme. Toiveita meillä ei ollut mitenkään isommin, ainoastaan aiempaa suurempi määrä säilytystiloja. Topin Oulun myymälän suunnittelija suunnitteli kiintokalusteiden sijainnit ja mallit.

Millainen on ruoka-alan ammattilaisen oma keittiö

Perheessä on ruoka-alan ammattilainen, joten se vaikutti valintoihin. Keittiöön tuli huomattavan paljon kaappeja, laatikoita ja laskutasoja, iso saareke sekä myös hieman normaalia suurempi jääkaappi. Festivon 80 cm leveä jääkaappi- ja 40 cm leveä pakastin-yhdistelmä tuovat tarvittavan määrän kylmäsäilytystilaa suuremmallekin määrälle ruokaa.

Musta Night Mist-luonnonkivitaso oli ehdoton valinta, sillä se oli myös aiemmassa talossamme ja olimme siihen erittäin tyytyväisiä. Se on kestävä, helppo pitää puhtaana, hienon näköinen ja on kätevä vaikka leipoessa. Emme ole keksineet huonoja puolia luonnonkivestä. Altaan ja hanan värit olivat Kannaphatin toiveita, ne sopivat yhteen kivitason kanssa värin puolesta ja on helppo pitää puhtaana

Tutustu Night Mist -luonnonkivitasoon

-Keittiö on suunniteltu Kannaphatin ehdoilla ja olemme olleet kaikkeen tyytyväisiä. Bora liesi/liesituuletin sopii saarekkeeseen ja siksi ei tarvinnut rakentaa liesituuletinta kattoon. Se on esteettisesti hyvä ratkaisu. Aamiaiskaappi on havaittu hyväksi ja sen vieressä sijaitsevaa astianpesukonetta on helpompi käyttää, kun se on työskentelykorkeudella. Aiemmassa talossa se oli lattian tasossa ja halusimme ehdottomasti nostaa sen nyt korkeammalle.

-Edellisessä talossa keittiö oli lopulta tarpeisiimme nähden hieman pieni sekä kooltaan ja laskutilojen että säilytystilojen osalta. Aiemmasta talosta poimittiin kaikki se, mihin olimme tyytyväisiä ja suunnittelimme uudelleen vain ne osat, joihin emme olleet aiemmin 100% tyytyväisiä. Nyt kaikki toimii erinomaisen hyvin. Parasta tässä keittiössä on liesi ja kaapiston määrä.

Aamiaiskaappi – onnistuneiden aamujen salaisuus

Uusi koti täytti kaikki toiveet

-Uusi koti toimii nyt perheen arjessa hyvin, alkuperäinen näkemyksemme on toiminut. Uusi talo tarkoituksella hieman pienempi kuin aiempi, sillä lapset ovat teini-ikäisiä, joten muutamien vuosien kuluttua asumme kahdestaan koiran kanssa, joten mielestämme on turhaa ja työlästä asuttaa tarvetta isompaa taloa ja onhan se edullisempaakin. Päivittäinen asuminen on helpompaa ja mukavampaa yhdessä tasossa.

Luonto on lähellä ja kaupungin hälinä riittävän kaukana, mutta kuitenkin kätevän automatkan päässä. Talo ja ympäristö on kaikin puolin mukava ja kotoisa. Koiran kanssa pääsee metsään melkeinpä ovelta. Pidämme yhdestä tasosta ja siitä, ettei ole turhia tiloja eikä ylimääräisiä huoneita mutta silti tilaa on riittävästi. Varastotilaa on reippaasti. Rakentaminen oli sen verran iso projekti töiden ja arjen kiireiden päälle, että kolmatta taloa ei kyllä tehdä ikinä.

Kodinhoitohuone on toimiva ja tunnelmallinen

Sisustussuunnittelija suunnitteli kodinhoitohuoneen värityksen. Tilan materiaalit ovat aiemmassa kodissa hyväksi havaittuja. Lisäksi kaikki ratkaisut käytiin Topin suunnittelijan kanssa yhdessä läpi. Kaappitilaa haluttiin mahdollisimman paljon. Tilassa on myös siivouskaappi. Allas on työtasolla pesukoneen vieressä. Ratkaisu on kätevä ja ei vie paljoa tilaa.

Kylpyhuoneessa riitää tilaa

Kylpyhuoneessa kalusteiden väritys jatkaa talon muun sisustuksen linjaa. Leveissä laatikostoissa ja seinäkaapeissa on runsaasti säilytystilaa päivittäiskosmetiikalle. Korkeassa komerossa on helppo säilyttää varapyyhkeitä.

Teksti Piia Kalliomäki
Kuva Pauliina Salonen

Tilaa Topin uutiskirje!

Uutiskirjeen tilaajana saat vinkkejä keittiösuunnittelun tueksi ja luet ensimmäisenä Topin ajankohtaisista tarjouksista ja tapahtumista!

Tilaa uutiskirje!